Setonův hrnec
(Hrnec bez hrnce)
Co potřebujeme:
Maso - vepřové, kuře, sekaná
sůl
koření podle vlastní chuti
kopřivy nebo listy křenu
(případně nahradíme alobalem)
ohniště, dostatek kamenů
jámu asi 50x50 cm a hlubokou asi 60 cm
kolík asi 75 cm dlouhý a hlavně bez suků
A jak na to:
Připravíme maso okořeníme, osolíme (můžeme
pokrýt plátky slaniny) a zabalíme do listů kopřiv,
křenu nebo alobalu. Vykopeme jámu a v blízkosti
jámy rozděláme oheň. Připravíme dostatek popela.
Pak do ohně dáme kameny (nejlépe ploché),
přehrneme je popelem a topíme dál, kameny musí
být žhavé. Pozor - kameny nesmí být z řeky nebo
potoka - v ohni by pukaly. Na dno jámy dáme
trošku trávy, žhavý popel a pomocí dvou
rozvětvených klacků naházíme na dno jámy
rozžhavené kameny z ohniště na ně dáme maso.
Pokud chcete, můžete do další vrstvy dát omyté
osolené brambory v alobalu, zakryjeme trávou,
dáme další kameny nebo zasypeme trochou popela
a na konec zahrneme pořádnou vrstvou hlíny a
udusáme (kolík je stále v jámě!). Po 10 minutách
vytáhneme kotlíka a do vzniklého otvoru nalijeme
vodu. Díru rychle zacpeme klackem a udusáme.
Maso děláme asi 2 hodiny a potom opatrně
vyhrabene.